Microciparea este un procedeu permanent și neinvaziv de implantare subcutanată a unui microcip, în regiunea dorsală interscapulară a animalului dumneavoastră de companie. Cabinetul veterinar Vete Pet Land este autorizat R.E.C.S.
Microciparea reprezintă una dintre condițiile obligatorii pentru a putea călători în străinătate cu animalul dumneavoastră (este necesară și eliberarea unui pașaport internațional veterinar), dar este utilă și în cazul în care animalul de companie se pierde. Implantarea este un procedeu similar cu injecția obișnuită. Se utilizează o seringă specială de unică folosință și un ac mai gros și steril. Această operațiune nu este dureroasă, nu necesită anestezie, zona de implantare din piele avand mai putine terminatii nervoase. Microcipul este un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, nu este toxic și nu afectează sănătatea cainilor si pisicilor. Acesta conține un cod unic de 15 digiti ce va fi stocat într-o bază de date RECS, împreună cu datele de contact ale stăpânului.
Avantajele microcipării
- metodă simplă, nedureroasă pentru animal;
- identificarea sigură a patrupedului pe durata întregii vieți;
- posibilitatea returnării animalului pierdut către stăpân;
- descurajarea furtului, abandonului, comerțului ilegal;
- un control mai sigur al bolilor (rabie, boli parazitare etc)
Ca proprietar de câine ai 3 obligaţii majore:
- să prezinți câinele la medicul veterinar pentru microcipare (microciparea câinilor este obligatorie în România începând cu data de 15 martie 2014)
- să prezinți câinele la medicul veterinar pentru efectuarea vaccinării antirabice și a deparazitărilor periodice (vaccinarea contra rabiei a câinilor și pisicilor în vârstă de peste 3 luni este obligatorie în România și trebuie efectuată anual);
- să prezinți câinele la medicul veterinar pentru castrare până cel târziu la data de 1 ianuarie 2015 (Este obligatorie castrarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metisii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 258/2013).
Trebuie să știi!
- Câinii neidentificați şi neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân şi sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare.
- Ca deținător de câine ești obligat ca la ieșirea cu acesta în spațiile publice, să ai asupra ta carnetul de sănătate al câinelui.
- Înregistrarea în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân) este făcută exclusiv de medicul veterinar și ai obligația de a-l notifica pe acesta, în termen de 7 zile, asupra evenimentelor referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte.
- La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligația de a anunța, după caz şi/sau proximitate, cea mai apropiată secție de poliție sau serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființat la nivelul unității administrativ-teritoriale pe a cărei rază a fost găsit câinele, în vederea depistării şi anunțării proprietarului.
Pentru legislatia completa si alte informatii puteti accesa site-ul www.ROMPETID.ro