Skip to main content

Parvoviroza canina diagnostic si tratament

By 25 iulie 2022Cazuri

Parvoviroza la caine

Este o boala virala grava pentru cateii cu varsta pana la 6 luni. Pacientul in varsta de 2 luni s-a prezentat la cabinetul veterinar cu voma repetata si scaun moale. La efectuarea testului rapid de Parvoviroza rezultatul este pozitiv. Prognosticul este grav, deoarece cainele tanar nu are imunitate specifica sau capacitatea de a rezista bolii. Parvoirusul se multiplica in mucoasa tubului digestiv al catelului si produce leziuni hemoragice. Moartea poate surveni prin deshidratare. Pacientul este internat in pensiune cu monitorizarea functiilor vitale. Se efectueaza antidotul, o imuniglobulina specifica Parvovirozei pentru a ajuta sistemul imunitar propriu catelului sa lupte cu boala. Imunoglobulina nu distruge virusul, ci creste capacitatea sistemului imunitar de a fagocita si incetini multiplicarea virusului. Antidotul se administreaza intre 3 si 10 zile de la inceperea sem,nelor clinice si se opreste dupa ce trec 48 de ore de la ultima voma, cand catelul incepe sa manance singur. Nu se administreaza hrana in timpul tratamentului.

Tratarea Parvovirozei

Tratamentul Parvovirozei consta in administrarea parenterala de vitamine, proteine, electroliti, antibiotic, nimic pe gura, pentru a nu irita mucoasa gastrica. Pacientul slabeste si miroase urat, a acid. Nu este recomandata spalarea cainelui in acest timp. Se limiteaza miscarea. Rata de vindecare a cainilor cu Parvoviroza in cabinetul veterinar Vete Pet Land este de 80%. Pacientii au sanse in ciuda prognosticului grav, numai daca sunt adusi din timp. Cei cu greutate si varsta mai mareĀ  au sanse mai mari.

In cazul de fata terapia a durat 10 zile. Pacientul s-a vindecat dar ramane purtator de virus. Post Parvoviroza pot ramane sechele ale tubului digestiv.