Efectuam Ecografie cardiaca, EKG, Luarea tensiunii arteriale cu aparat Doppler

Programare telefonica
0721 547 703
Programare online
Programare

Cardiologia veterinara

Cum poti observa daca animalul tau are o boala de inima?

Ce este Ecografia cardiaca?

Cum decurge vizita la Cabinetul Veterinar Vete Pet Land pentru consultatia de Cardiologie Veterinara?

Aparatura de Cardiologie veterinara din dotarea Cabinetului Veterinar Vete Pet Land

Cardiologia veterinara este ramura medicinii veterinare care se ocupa de sanatatea inimii animalelor de companie. Sistemul cardiovascular este unul dintre cele ai importante sisteme ale organismului. Inima animalelor de companie functioneaza si este structurata asemanator inimii omului.

Inima cainilor si pisicilor este tetracamerala, fiind alcatuita din Atriul stang si Atriul Drept care primesc sange prin Venele Pulmonare respectiv Vena Cava Craniala si Vena Cava Caudala, si din Ventriculul Stang si Ventriculul Drept care trimit sange in Circulatia Mica prin Artera Pulmonara si in Circulatia Sistemica prin Artera Aorta. Intre Atrii si Ventricule se afla Valvele Atrioventriculare, Mitrala respectiv Tricuspida. Structura peretilor cardiaci este alcatuita straturi de fibre musculare orientate diferit, ce alcatuiesc Muschiul Cardiac. Sistemul electric al inimii ce declanseaza si mentine bataile inimii este Sistemul Excitoconducator Nodal, alcatuit din Noduli si cai de transmitere a influxului in muschiul cardiac.

Impreuna aceste structuri definesc functia si structura inimii. Acestea pot fi evaluate in Cabinetul Vete Pet Land prin Consultatia Cardiaca Veterinara si o serie de investigatii. In cabinetul Veterinar Vete Pet Land efectuam Ecografia Cardiaca la caine si pisica, EKG – ul veterinar, luarea Tensiunii Arteriale, examene biochimice ale sangelui ce privesc activitatea Cardiovasculara.

Asemenea oamenilor, boilie cardiace la caine si pisica se impart in boli congenitale care de obicei sunt grave, iar animalele ce detin aceste boli au o durata scurta de viata, sau boli dobandite o data cu varsta. Dintre bolile congenitale se numara PDA, Stenoza de Aorta, Stenoza Pulmonara, VSD, ASD. Printre bolile dobandite pot fi Boala Valvei Mitrala, Dilatatia Cardiaca, Hipertrofia Cardiaca, Endocardita infectioasa, Tumori ale cordului. Bolile dobandite sunt de asemenea secundare unor predispozitii si sensibilitati deja existente.

Sistemul Cardiovascular poate exista intr-o forma compensata chiar si in cazul bolilor, deoarece sistemul neuroendocrin si umoral complex permite acest lucru.

Cum poti observa daca animalul tau are o boala de inima?

Sincopa: este incetarea brusca a functiei inimii cu intreruperea respiratiei si a sensibilitatii miscarilor voluntare. Poate avea durata de cateva secunde, periodic.
Dificultati in respiratie: Tuse, tahipnee
Cianoza mucoaselor: culoare alb – spre mov a limbii, buzelor sau altor zone care cu o buna oxigenare si irigare ar fi trebuit sa fie roz
Oboseala la efort de diferite intensitati: Se poate observa o reticenta, o dificultate in a efectua anumite miscari, in a alerga, a se bucura, sau a merge distante mai lungi
Trezirea nocturna in stare de sperietura si dificultate in respiratie. Somnul cu intreruperi dese, cu imposibilitatea in a gasi o pozitie confortabila, in special pacientii cu edem pulmonar cardiogen adopta un decubit sternal in favoarea celui lateral culcat.
Semne de inconstienta sau incoerenta temporara: privirea in gol, latratul fara sens, pozitia cu capul la perete, mersul in cerc. Acesea pot fi semne de afectare de organ secundar hipertensiunii arteriale
Ameteala, pierderea starii de echilibru
Abdomen marit: In insuficienta cardiaca dreapta poate aparea staza hepatica si lichid ascitic in cavitatea abdominala. Abdomomenul este vizibil marit, animalul avand o stare de disconfort la deplasare, la respiratie si chiar durere.

Ce este Ecografia Cardiaca?

Ecografia Cardiaca Veterinara este o investigatie neinvaziva efectuata de catre medicul veterinar cu ajutorul Ecografului Doppler. Tehnica necesita poitionarea animalelor pe o masa speciala in anumite pozitii pentru vizualizarea imaginilor cordului. Este bine ca proprietarul sa ramana alaturi de animalul sau de companie. In cazuri necesare se poate efectua tranchilizarea animalelor de investigat. Se va tunde parul animalului pe 3 portiuni in zona pieptului, act necesar pentru o buna vizualizare cat si pentru scurtarea duratei de lucru. Pantru programari Ecografie Cardiaca Veterinara va rugam sa ne contactati la cabinetul veterinar Vete Pet Land la numerele 0721547703 / 0744212634

Ce este EKG -ul veterinar?

Cu ajutorul EKG – ului observam activitatea electrica a cordului, aritmiile. Aritmiile sunt boli de conductibilitate a muschiului cardiac si apar in cazuri avansate ale bolii cardiace cand sunt modificari de remodelare cardiaca. EKG -ul dureaza 15 minute si se poate efectua in cabinetul veterinar Vete Pet Land. Animalul va fi asezat in decubit lateral si se vor prinde electrozi pentru citirea activitatii electrice.

Cum decurge vizita la Cabinetul Veterinar Vete Pet Land pentru consultatia de Cardiologie Veterinara?

Programarea se poate efectua telefonic sau din butonul de PROGRAMARI de pe prima pagina a site-ului www.vetepet.ro. Fiecare pacient care soseste cu programare nu are timp de asteptare, ci este preluat direct la ora programata. Exceptie fac numai cazurile rare in care exista urgente grave de preluat.

La sosire pacientul se va acomoda cu cabinetul cat timp se vor inscrie datele animalului de companie si a stapanului, pentru efectuarea fisei.

Prima etapa este consultatia propriuzisa in care se vor discuta simptomele pacientilor , istoricul medical, motivul pentru care s-a venit la doctor. In aceasta etapa este bine sa prezentati toate documentele anterioare ale pacientului: carnet de sanatate, analize, medicatie curenta, etc.

Pacientul va fi consultat fizic, intr-un mediu bland, fara a fi fortat sau manipulat si va ramane alaturi de stapan. Se efectueaza auscultatia cardiopulmonara, palparea zonelor si a pulsului, se cantareste.

Etapa a 2-a consta in afectarea investigatiilor de baza, precum EKG, Ecografie cardiaca si Tensiune arteriala. Pentru efectuarea acestor investigatii pacientul cu par lung sau des necesita tunderea pe mici portiuni in stanga si dreapta toracelui, cat si la coada sau la unul din member pentru luarea Tensiunii arteriale cu aparatul Doppler. Pentru un bun transfer al semnalului ultrasonic sau electric se va utiliza pe zonele de interes alcool medicinal si gel ecografic, substante care nu sunt toxice pentru animal insa pot produce un discomfort senzorial.

La EKG se vor conecta cel putin 4 senzori cu clesti crocodile nedurerosi la nivelul celor 4 membre. EKG-ul dureaza 10 minute. Undele de electricitate a cordului se vor inregistra intr-un soft de analiza ajutator in punerea unui diagnostic si in eliberarea unui raport.

A 2-a investigatie este ecografia cardiaca 2D si Doppler care dureaza 20 minute, este neinvaziva, cu aparatul se vor vizualiza camerele cardiace, arterele mari si cele 4 valve cardiace, dupa care se va elibera un raport cu datele matematice, conculziile, poze.

A 3-a investigatie este pentru monitorizarea Tensiunii arteriale, se poate efectua cu Tensiometru MD Pro High Definition (Gold Standard) sau cu Tensiometru Doppler BP.

Datele pacientului vor fi introduse intr-un soft digital unde se va pastra istoricul si monitorizarea, date la care va avea acces stapanul prin aplicatie pe telefon. Softul permite si consultatii ulterioare la cabinet fizic sau prin telemedicina de acasa.

Recontroalele se vor efectua la 14, 30 zile sau la 2, 3, sau 6 luni dupa caz pentru pacientii cu patologii.

Cardiologie veterinara

Cardiologie veterinara

Aparatura Cardiologie Vete Pet Land

Ecograf stationar Mindray Vetus 7, dotat cu sonde cardiace cu functie Doppler, cu frecvente pentru vizualizarea inimii atat la animale de talie mica cat si la animale de talie mare. Cu ajutorul ecografului masuram parametri de functie si structura a camerelor cardiace, celor 4 valve cardiace, venele principale, artera aorta, artera pulmonara. Cu ajutorul sondelor cu frecventa inalta putem vizualiza aspecte ale vaselor de sange.

Tensiometru Doppler BP, masoara presiunea arteriala sistolica la animalele de companie
Tensiometru Oscilometrie MDP High Definition, masoara presiunea arteriala sistolica, diastolica, medir, si rezistenta vasculara
Tensiometru Oscilometrie Contec – Se pot efectua masuratori ale presiunii sistolice si diastolice la cabinet sau la domiciliul pacientului

 

Electrocardiograf PolySpectrum V8 – EKG cu software pentru analiza datelor, depisteaza tulburarile de ritm cardiac, frecventa cardiaca.
Electrocardiograf Biocare 300G

 

Aparat biochimie sange MNChip – cu posibilitatea prelucrarii parametrilor in 20 minute de la recoltare, poate depista diselectrolitemii, boli hepatice, renale, diabet, boli metabolice asociate bolii cardiace.
Aparat Hemoleucograma Idexx Vetautoread – poate depista infectii, anemii, deshidratare, cu posibilitatea eliberarii rezultatului in 20 minute de la recoltare.

2 Concentratoare de oxigen de 5 si 10 L pentru oxigenarea pacientilor cu dificultati respiratorii, cu boli ale aparatului respirator primare sau secundare celor cardiace, Pacienti cu edem pulmonar. Oxigearea se poate efectua la cabinet cu masca sau in cusca de oxigen

Monitor Mindray  functii vitale MEC 1200 Vet – cu capnograf, pentru monitorizarea frecventei cardiace, resiratorii, a oxiemiei, a dioxidului de carbon expirat, pentru pacienti intraoperator cat si in stare critica

Stetoscop Littman Cardiology – Pentru auscultatia zgomotelor cardiace si pulmonare

Microscop – vizualizarea sangelui, a parazitilor din sange (Dirofilaria)

Pulsoximetru mobil UT100V – Pentru masurarea oxiemiei si a frecventei cardiace

Software Digitail pentru evidenta pacientilor si pentru o bunz comunicare cu clientii pe termen lung in cazul bolilor cronice cardiace. Softul perimite si efectuarea de Consultatii prin Telemedicina.

Tensiune pisicaOxigen caineInima caine pisicaEKG caineTensiune caineEcografie cardiaca