
Ce este castrarea?
Castrarea cateilor se mai numeste si orhidectomie, iar castrarea sau sterilizarea catelelor se mai numeste si ovariohisterectomie. Termenul de castrare inseamna acelasi lucru cu termenul de sterilizare.
De ce sa castrez cainele sau pisica?
In cazul cainilor, recomandarile pentru castrare sunt pentru:
- Diminuarea agresivitatii, daca un caine mare sau chiar si un bichon ataca persoane fara rost, latra necontenit, ataca alti caini sau pisici pe strada, ataca musafirii acasa.
- In cazul in care cainele nu este rasa pura si nu are Pedigree, pentru a scadea riscul producerii de metisi cu posibile probleme de sanatate genetice.
- In cazul aparitiei unor probleme de sanatate precum Bruceloza infectioasa, tumori testiculare, plagi, arsuri, Adenom de prostata, tumori de prostata.
- Comportament sexual excesiv
In cazul castrarii catelelor si pisicilor:
- Pentru prevenirea aparitiei Piometrului, metritelor, tumorilor mamare, chisturilor ovariene, chisturilor mamare, lactatiei false
- Pentru evitarea situatiilor de imperecheri nedorite
- Pentru evitarea scurgerilor abundente
Pentru castrarea motanilor, recomandarile sunt:
- Diminuarea agresivitatii
- Mirosul pregnant de feromoni al urinei cu care marcheaza prin casa
Cand se recomanda castrarea catelelor si pisicilor?
- La catele si pisici de la varsta de 6 luni dar in afara ciclului de calduri
- La motani si caini de la 1 an
- Varsta inaintata (intre 10 – 15 ani) permite castrarea dar cu riscuri mai mari cardiovasculare din cauza imbatranirii tesuturilor si aparitiei diverselor patologii tisulare. Pentru stabilirea gradului de risc la pacientii batrani cat si a statusului de sanatate va recomandam analize de sange, ecografie cardiaca veterinara, ekg veterinar, consultatie cardiologica si generala inainte de anestezie. Anestezia inhalatorie este superioara anesteziei clasice.
In ce consta castrarea la caine si pisica?
- Castrarea la pisica cat si la caine se imparte in 3 etape:
Etapa 1 – consult general si recoltare analize, acestea se vor efectua la un medic veterinar bun pentru evaluarea starii de sanatate a pacientului. In cadrul consultului general se introduc datele pacientului si proprietarului in baza de date, se evalueaza starea generala de sanatate a pacientului, indice corporal, greutate, varsta, se ia temperatura, se asculta cordul si toracele, se ia tensiunea arteriala. Analizele se efectueaza spre binele pacientului. Se recolteaza dimineata cu repaus alimentar 12 ore, cu programare. Acestea sunt:
- Hemoleucograma cu formula leucocitara, arata functia si structura elementelor sangelui cat si prezenta infectiilor
- Examen biochimic profil hepato renal si glicemie, arata functia ficatului si a rinichiului.
- EKG veterinar, arata functia cordului.
- Alte investigatii care pot fi solicitate de medicul veterinar curant in urma consultului general (ecografie abdominala veterinara, teste de boli infectioase, ecografie cardiaca veterinara, radiografie, etc)
In cabinetul veterinar Vete Pet Land analizele pot fi gata in 1 – 24 h in functie de caz. Daca analizele de sange sunt bune se trece la etapa 2.
Etapa 2 – Interventia propriu zisa. Consta in primirea pacientului si pregatirea pentru anestezie. Inainte de castrare se recomanda repaus alimentar 12 h si repaus hidric 6 h, pentru evitarea vomei si pentru instalarea corecta a anesteziei. De asemenea se recomanda o plimbare pentru eliminarea dejectiilor din abdomen.
Animalul de companie este preluat de catre tehnicieni, anestezia inhalatorie se instaleaza in 15-45 minute in functie de interventie. Dupa predare proprietarul poate merge acasa si va primi un apel telefonic la terminarea operatiei. Acesta va reveni dupa terminarea postoperatorului din ziua respectiva, pentru a lua pacientul. Preoperator pacientul va fi tuns si ras pe zona de interventie cat si pentru abord venos si conectare senzori de monitorizare. Timpul mediu de efectuare al unei castrari este de 1 ora. Sterilizarea veterinara este efectuata de cel putin un medic veterinar bun chirurg si un asistent. In timpul interventiei pacientul este conectat la aparatele de perfuzie, monitorizare functii vitale si oxigen.
Etapa 3 – Tratamentul postoperator veterinar. In urma castrarii si anesteziei inhalatorii, pacientul se resimte sub analgezie si este monitorizat in continuare pana la trezirea completa. Post operator, pacientului i se administreaza perfuzie cu rehidratare, electroliti, vitamine, antibiotic si analgezic, terapie cu oxigen, in functie de caz. Trezirea din anestezie se efectueaza cu monitorizarea Frecventei cardiace, Frecventei respiratorii, a temperaturii corporale, a gradului de oxigenare de catre un asistent, pentru a evita aparitia unor reactii adverse sau alte incidente. Se recomanda revenirea la un control si tratament postoperator conform recomandarii medicului veterinar. Pisicile isi revin mai repede din operatia de castrare nefiind nevoie de o monitorizare atenta in urmatoarele zile. De asemenea si cateii tineri se resimt rapid, inca de a doua zi mananca, se joaca. In cazuri exceptionale animalele de companie batrane sau care au si alte afectiuni pot declansa diverse patologii postoperatorii ce se vor diagnostica si trata in consecinta.
Cat costa o castrare de caine, pisica?
Pentru o castrare a unui animal de companie se iau in calcul rasa si greutatea animalului, substantele si materialele auxiliare folosite cat si numarul de ore de manopera. Un caine sau o pisica mai mica necesita mai putine materiale auxiliare si substante medicamentoase decat un animal de companie mai mare.
Costurile totale ale unei castrari includ consultatia si analizele preoperatorii, manopera, anestezia si perfuzia, pensiunea si tratamentul postoperator din ziua 1, cat si tratamentul postoperator ziua 2, 3 sau acasa. In cabinetul veterinar Vete Pet Land pretul unei castrari variaza intre 500 – 1500 lei. Costurile si manoperele sunt afisate pe site cat si la avizier si vor fi explicate in detaliu in cadrul consultatiei primare de catre medicul veterinar bun al cabinetului Vete Pet Land.