Microcipul
Este un dispozitiv de dimensiunea unui bob de orez, fabricat din titan, poate fi citit cu un scanner compatibil (cititor de microcipuri). Fiecare microcip este codat cu un cod de 15 digiti, din care primele 3 cifre reprezinta codul tarii de provenienta a animalului de companie, urmatoarele 9 codul producatorului, iar ultimele 3 codul unic al animalului. Astfel identificat este inregistrat in baza de date a Registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan din Romania pentru a putea fi verificat ulterior.
Dispozitivul nu este toxic, nu interfereaza cu sanatatea animalului, nu are capacitatea de a fi localizat prin GPS.
Actul medical al microciparii animalelor de companie
Microciparea cainilor este un act medical ce presupune implantarea unui microcip sub pielea cainilor din zona spatelui. Implantarea se efectueaza cu un ac si dureaza cateva secunde. astfel identificat si inregistrat in baza de date a registrului de Evidenta a Cainilor cu Stapan din Romania. Procedura poate fi un pic dureroasa numai in momentul inteparii, insa nu este necesara anestezia. La locul injectarii cateodata poate aparea o picatura de sange, fara a fi pericol de infectie sau hemoragie. Locul de intepare se vindeca in cateva zile, iar microcipul ramane in locul subcutanat, de obicei intre omoplati sau pe o laterala a gatului. La animalele obeze sau cu maniamente de grasime, sau cu blana deasa acesta nu poate fi perceput tactil, insa la animalele slabe cu par scurt, se poate simti la mana.
Codul si datele microcipului se trec in carnetul de sanatate care va fi dovada stapanului, si in registrul electronic al cainilor cu stapan.
Microciparea cainilor se face o singura data in viata si este obligatorie prin lege incepand cu 15 martie 2014. Registrul Electronic al Cainilor cu Stapan (R.E.C.S.) cat si legislatia in vigoare se poate accesa pe site-ul www.rompetid.ro.
La ce ajuta microciparea cainilor?
Microciparea usureaza acumularea de date despre caini: numarul lor, rasa, sexul, locatia, bolile, sterilizarea, astfel pot fi controlate populatiile de caini, importul si exportul, se pot tine sub control bolile infectioase cat si bolile comune omului si cainelui.
In cazul gasirii unui caine pierdut acesta se poate citi cu cititorul de microcipuri la serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființat la nivelul unității administrativ-teritoriale pe a cărei rază a fost găsit câinele, in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.
Microciparea reprezinta una dintre conditiile obligatorii pentru a putea calatori in strainatate, alaturi de vaccinul antirabic si pasaportul international.
Prin microcipare se poate preveni abandonul cainilor.
Dupa microcipare orice modificare de date se va anunta catre medicul veterinar autorizat pentru modificarea acesteia in RECS (schimbarea numelui, adresei de domiciliu, serie buletin, numar de telefon, gestatie, boli cronice, actul castrarii)
Cabinetul veterinar VETE PET LAND ofera urmatoarele servicii:
Microcipare
Inregistrare in R.E.C.S.
Modificare date R.E.C.S.
Eliberare Carnet de sanatate
Eliberare Pasaport
Vaccin Antirabic
Consult si Viza pentru plecarea in tari UE si terte.
Pentru programari ne puteti contacta la 0721547703