Skip to main content

Sara si Patern Ductus Arteriosus – PDA

By 7 septembrie 2021Articole

Sara, de rasa Yorkshire terrier in varsta de 1 an este o catelusa draguta si cuminte. Inca de la primele vizite la cabinetul Vete Pet Land i-am depistat un suflu patologic al inimii, suflu ce a persistat si dupa ajungerea ei la maturitate. In viata intrauterina exista un duct fiziologic intre artera aorta si artera pulmonara deoarece fetusul inca nu respira aer si are nevoie de oxigen din sangele mamei. Imediat dupa nastere acest duct trebuie sa se inchida complet, o data ce puiul ia primele guri de aer. La Sara acest luru nu s-a intamplat, acesta boala fiind mortala, rareori cainii pot trai cativa ani.

Dupa efectuarea tuturor investigatiilor necesare in cabinetul veterinar Vete Pet Land, precum EKG, ecografie cardiaca doppler, tensiune arteriala, biochimie sange, hemoleucograma, am decis impreuna cu stapanii Sarei sa efectuam operatia pe inima. Deja cordul Sarei incepuse sa se mareasca din cauza bolii, riscand ca in urmatoarele luni aceasta sa faca edem pulmonar.

Interventia chirurgicala a fost efectuata trans toracic, s-a depistat si ligaturat ductul. Catelusa a ramas sub supraveghere in cabinet urmatoarele 48 ore, cu tratament strict si oxigenterapie.  Operatia si recuperarea au fot un succes, iar astazi Sara se poate bucura de o viata normala, poate sa ajunga la varsta batranetii.

Lasa un comentariu