Skip to main content

Ce mancare este mai buna pentru cainele, pisica mea?

By 10 ianuarie 2023Articole
Cea mai buna hrana animale

Fiecare pacient in parte este unic. Putem recomanda o hrana pentru un grup de indivizi doar la modul general, insa acest  aspect poate fi mai putin favorabil starii de sanatate a animalului in parte.
Pentru usurarea administrarii hranei de catre stapan, pentru crearea unei hrane salubre in cantitate mare care sa acopere necesarul milioanelor de caini si pisici din intreaga lume, au fost create peletele, sau boabele, care reprezinta un amestec de elemente nutritive extrase si deshidratate din alimentele de baza. Acestea au diferite calitati si retete, astazi exista o multitudine de firme si fabrici producatoare. Aceasta hrana procesata poate fi economica, premium sau superpremium, in functie de calitatea constituentilor, aspect care ii dicteaza si pretul. Poate fi ecologica, in care constituentii fie ei de origine animala sau vegetala au fost crescuti sau tratati ecologic, dupa standarde fixe. Dupa destinatie, hrana se poate adresa animalelor de companie in functie de rasa, specie, varsta, greutate, boala, activitate. Aceasta hrana boabe sau hrana procesata poate asigura cresterea corpului la maturitate si mentinerea parametrilor fiziologici ale cainilor si pisicilor insa trebuie insotita de un aport de apa sustinut.
Daca privim hrana de baza a felinelor sau a lupilor in salbaticie, acestia consuma preponderent carne cruda de vanat, fiind carnivori, insa nu se pot bucura in fiecare zi de o masa pe saturate, necesita prinderea prazii si hranirea se efectueaza intr-un mediu insalubru si necontrolat, fapt care poate duce la imbolnavire.
Calitatea mancarii, biodisponibilitatea, rasa, varsta, sexul, conditiile de viata ale animalelor, tipul de activitate, predispozitia la boli si bolile propriuzise sunt extrem de diverse si fac ca decizia de a administra o mancare sau alta sa nu fie usoara. De aceea este nevoie de ajutorul medicului veterinar, evaluarea fiecarui individ in parte cu analize de sange, istoric alimentar si istoric al bolilor, apoi tatonarea unor regimuri de hrana individualizate pentru o perioada de timp pana la deciderea optima a tipului de hrana, a frecventei si cantitatii hranirii.

Lasa un comentariu