Skip to main content

Ce fac daca m-a muscat cainele?

By 10 ianuarie 2023Articole
Caine agresiv

Multe persoane sunt muscate anual de animalele strazii sau de cele de companie. Majoritatea animalelor nu au intentia sa muste, motivatia lor poate fi frica, apararea teritoriului, a hranei sau a haitei. Exista insa si cateva cazuri individuale rare, extrem de agresive, care pot ataca indiferent de situatie, chiar daca nu sunt provocati. Animalele pot simti mirosul de adrenalina al omului sau al pradei de la 50 m distanta. Astfel daca va este frica, sau sunteti agitati este bine sa nu va apropiati de un animal dominant sau aparent agresiv.
De cele mai multe ori cazurile de muscatura pot aparea accidental, cand nici victima nici agresorul nu sunt pregatiti sau nu anticipeaza acest lucru, viteza de reactie este mica din partea victimei, iar muscatura se produce prin act reflex si rapid.

Alte cazuri sunt cand oamenii se apropie prea mult, insista in atingerea sau dominarea animalelor si nu observa, nu decodifica mesajele nonverbale emise de acestea.

Daca s-a produs muscatura, trebuie evaluata situatia, in functie de loc, moment, gradul de afectare. In cazurile grave, cu sangerare abundenta, umflatura si invinetirea zonei sau a membrului intreg, este bine sa mergeti direct la spitalul de urgenta pentru tratament.
In cazurile mai usoare in care sunt doar zgarieturi fara durere puteti suna medicul de familie pentru sfaturi si tratament. Pentru tratament pana ajungeti la doctor este indicat sa spalati bine zona muscata, puteti aplica betadina pentru dezinfectie si gheata pentru limitarea edemului si a invinetirii.
Daca animalul care a muscat are stapan, este bine sa cereti carnetul de sanatate in care arata ca este vaccinat antirabic. Se va cere la spital aceasta informatie oficial.

Lasa un comentariu