Intoxicatia cu anticoagulante la caine/Intoxicatia cu otrava de sobolani la animale de companie/Intoxicatia cu warfarina la caine.
Pacientul, mascul de Shih Tzu de 5 ani s-a prezentat la cabinet cu stare de letargie, scaun apos, voma persistenta, deshidratat, durere abdominala.
In cazurile fericite stapanul observa cum animalul ingera otrava de sobolani in timpul unei obisnuite plimbari in jurul blocului sau in parc. Este bine ca stapanii sa citeasca anunturile afisate de Asociatiile de Proprietari sau de Administratia Parcurilor in care se specifica Perioada Deratizarilor. Deratizarile se efectueaza cu boabe de grau colorate tratate cu warfarina, o otrava anticoagulanta ce produce hemoragie si diateza hemoragica in corpul sobolanilor sau al altor fiinte ce ingera. De obicei, animalul care a ingerat aceasta substanta este sortit mortii, deoarece distructia organismului este rapida si masiva, cu modificari ireversibile la nivelul tubului digestiv si al sangelui. Daca animalul a ingerat cantitate mica sau doar a lins substanta acesta mai poate fi tratat daca ajunge de urgenta la veterinar. Boala incepe cu voma, prima voma putand elimina continutul de otrava din stomac. Prognosticul este grav.
Pentru pacientul in cauza, se instituie tarapie intensiva in pensiune pentru restabilirea functiilor vitale. Se rehidrateaza cu electroliti, antihemoragice, se efectueaza rapid ecografie abdominala, biochimic hepato renal. Ficatul este inflamat acut. Se oxigeneaza si monitorizeaza functiile corpului. Se efectueaza antidotul pentru anticoagulante, vitamina K. Aceasta se administreaza de mai multe ori in faza acuta, injectabil, apoiu se poate administra pe gura. Dupa 3 zile de terapie intensiva pacientul se resimte, incepe sa manance. Parametrii ficatului revin la normal.
Prognosticul otravirii este grav, rata de vindecare depinde de timpul de incepere a tratamentului, de gradul de toxicitate a otravii, de cantitatea de otrava ingerata cat si de varsta si capacitatea animalului de a rezista unor intoxicatii.