Skip to main content

Salvarea puilor sugari fara mama

By 15 mai 2019Articole

Salvarea puilor de pisica sau catel sugari fara mama.

Din diferite cause, de multe ori puii cateilor sau pisoii raman fara mama. Aceasta se poate intampla atat animalelor de companie cu stapan dart de cele mai multe ori animalelor strazii. Daca doriti sa salvati acesti pui este bine sa ii luati si sa mergeti intai la un consult la medicul veterinar. Aici veti primi sfaturile necesare pentru a putea creste acesti pui.

In primele zile de nastere puii sug colostrum matern, este un lapte bogat in imunoglobuline si substante nutritive, foarte important pentru prima parte a vietii acestora, deoarece decide daca acesti pui vor trai sau nu. Puii care apuca sa suga post partum acest colostrui vor fi mult mai puternici decat ceilalti si au sanse mai mari sa traiasca.

Ulterior, puii trebuiesc tinuti la caldura, deoarece acestia pierd repede temperature corpului, mai ales in sezonul rece si pot deceda. Incalzirea se face cu ajutorul unei perne de incalzire eletrica sau a unor stic;e de apa calda. E asemnea trebuie alcatuit un culcus cu prosoape sau carpe curate in care puii sa se cuibareasca si care sa fie schimbate frecvent pentru a nu se infecta.

Urinarea si defecarea puil;or se efectueaza prin frecarea pelvisului puilor cu un pic de vata inmuiata in apa calda, fapt care imita lingerea de catre mama si produce reflexul de defecare si urinare. Aceasta este valabil pentru puii de pana la 2 saptamani, ulterior ei pot vedea, umbla si defeca singuri.

Recomandam administrarea de lapte praf special din comert. Acest lapte contine reteta optima pentru cresterea si siguranta puilor. Se vor urma pasii de administrare de pe prospect. Este bine ca puii sa manance din 2 in 2 ore, cantitati mici, 2- 5 ml la o masa. La varsta de o luna pot fi trecuti pe boabe starter mini, usor digerabile. Este important ca biberonul sau seringa cu care se adinistreaza laptele sa fie spalate dupa fiecare utilizare si dezinfectate cu spirt zilnic. Contaminarea acestora cu bacterii cat si a asternuturilor reprezinta si motivul decesului puilor.

Daca puii ajung la o luna de viata si mananca singuri sansele ca ei sa ramana viabili sunt mari. La 5 saptamani se recomanda prima vizita la medicul veterinary unde se va efectua consult general , deparazitari si se va stabili schema de deparazitare si vaccinare de acum inainte.