Skip to main content

Urolitiaza la motan

By 17 mai 2019august 26th, 2021Cazuri

Urolitiaza felinelor este o boala cu cauza genetica, factorii predispozanti fiind sedentarismul, adaparea insuficienta, varsta. Motanii sunt mai predispusi pentru aceata boala decat pisicile, nisipul din rinichi, vezica urinara se poate forma in cantitate mult mai mare. Din cauza particularitatilor anatomice ale aparatului genital masculin, grauncioarele de nisip se pot conglomera si bloca tractul uretral. Primele semne clinice apar cand motanul nu mai poate sa urineze. Acesta merge des la litiera, miauna, nu elimina urina, este agitat, nervos, cu sensibilitate abdominala. Daca observati acest lucru este indicat sa va prezentati la cabinetul veterinar.

Investigatiile necesare in diagnosticarea blocajului uretral sunt Ecografia abdominala, in special a aparatului urinar, unde se va evalua gradul de umplere si continutul vezicii urinare, structura peretilor vezicii urinare, cei doi rinichi, uretra. Analiza urinei prin evacuare cu sondaj sau prin cistocenteza ecoghidata. Manoperele de evacuare a urinei sunt necesare de urgenta daca motanul este blocat, deoarece urina remanenta poate produce sindrom uremic, intoxicand sangele. Pot aparea insuficienta renala acuta reversibila sau ireversibila in functie de durata cat motanul a stat blocat. Dupa primele 12 ore de blocaj apare intoxicatia ce poate duce la agravarea starii generale de sanatate, motanul devine apatic, vomita, nu mananca, nu se mai deplaseaza.

Pentru recoltarea urinei cat si pentru sondaj recomandam tranchilizarea, pentru a usura starea motanului. Imediat dupa sondajul uretral animalele prezinta o relaxare totala. De asemenea se recomanda o internare temporara si perfuzia sangelui cu substante alcaline, hidratante si revigorante. De cele mai multe ori se coase o sonda la nivelul perineului in uretra pentru eliminarea nisipului timp de cateva zile in exterior.

Analiza urinei este necesara pentru stabilirea pH-ului urinar, a stadializarii bolii, cat si a stabilirii tipului de cristale. In urma diagnosticului  se va stabili tratamentul prin regim alimentar si suplimente reglatoare de pH. Se recomanda achizitionarea unei adapatori fantani pentru cresterea cantitatii de apa ingerata. Stapanul va recolta urina cu ajutorul unui nisip special pe durata tratamentului si regimului alimentar la 3 luni la 6 luni sau anual conform recomandarilor medicului veterinar curant, pentru a stabili un prognostic si a vedea evolutia bolii.

Lasa un comentariu